התפיסה למוביליות
חברתית - כלכלית
מוביליות חברתית - כלכלית היא ביטוי של חברה הוגנת המקדמת שוויון הזדמנויות וצדק חברתי, בה כל אחד/אחת יכול לממש את עצמו, את הפוטנציאל הטמון בו וסך שאיפותיו ללא קשר למאפייני הרקע שלו.

מהי מוביליות
מוביליות חברתית-כלכלית מתארת את השינוי במיקומם בסולם הכלכלי-חברתי של יחידים / או אנשים וקהילות במהלך חייהם ו/או לעומת דור הוריהם. מנקודת מבט חברתית רחבה - מוביליות כלפי מעלה (Upward Mobility) היא שיפור מיקומם של היחיד ומשפחתו בחמישה תחומי חיים: כלכלה, חינוך והשכלה, בריאות, דיגיטל ושייכות.
קידום מוביליות כלפי מעלה חשוב במיוחד בקרב החברה הערבית, החרדית ובפריפריה הגיאו-חברתית, המתאפיינות במוביליות נמוכה ביחס לשאר קבוצות האוכלוסייה בישראל.
להעמקה ניתן לעיין באתר מפת הידע לקידום מוביליות חברתית - כלכלית
וכן במסמך מוביליות חברתית-כלכלית | תמונת מצב וסקירה בינלאומית
בנייתה של חברה המבוססת על שוויון הזדמנויות ומוביליות חברתית, הוא אתגר העומד כיום לא רק לפתחם של משרדי הממשלה אלא גם לפתחן של רשויות מקומיות.
הרשויות המקומיות הן סביבת החיים המיידית של התושבים והן מעורבות בקביעת היבטים רבים של החיים האזרחיים. בשנים האחרונות נוסף אליהן רובד משילות אזורי בצורת אשכולות רשויות המהווים מרחב גיאוגרפי, כלכלי ותרבותי שבכוחו לתרום לפיתוח המוביליות האישית והחברתית.


למה מוביליות עכשיו?

1:5
שיעור פטירת תינוקות ל-1000 לידות חי בחברה הבדואית, גבוה פי חמישה בהשוואה למגזר היהודי ולמעלה מפי שלושה ביחס לממוצע בחברה הערבית.

1:3
הסיכוי של ילד להורים חרדים לעלות מרבעון הכנסה נמוך לגבוה נמוך פי שלושה מהסיכוי של ילד להורים יהודים ילידי הארץ.

1:4
סיכויי תלמידה דוברת ערבית להתקשות בתחומי האוריינות (חשבון, מדעים וקריאה) גדולים פי ארבעה מסיכויי התלמידה דוברת עברית.

1:5
הסיכוי של תלמיד המגיע מרקע מבוסס לקבל תעודת בגרות איכותית גבוה פי חמישה מהסיכוי של תלמיד המגיע מרקע מוחלש.
תופעות בלתי רצויות
מבט עומק על כלל הרשויות בארץ בשורה של פרמטרים ומדדים המבטאים מוביליות ומנבאים אותה, מאפשר לראות כי ניתן לזהות פערים מובנים בין הרשויות המקומיות בארץ והתאמה רבה בין חמשת תחומי החיים.
על פי מפת המוביליות החברתית שהוכנה בג'וינט-אשלים כלל הרשויות בחברה הערבית ובחברה החרדית וכן 27 רשויות בחברה היהודית (שאינן מוגדרות כרשויות חרדיות מובהקות) מתאפיינות במוביליות נמוכה ובהיצמדות לתחתית הסולמות החברתיים כלכליים. התופעה הבלתי רצויה שהתכנית מנסה לשנותה היא העובדה שמאפייני הרקע משפיעים על עתידם של ילדים, נוער וצעירים.
מושגי יסוד

מוביליות
ניידות, תנועה ממקום למקום או ממצב למצב.

מוביליות חברתית-כלכלית
תנועה של אדם על גבי סולמות חברתיים-כלכליים במהלך חייו ו/או בהשוואה להוריו.

מוביליות גבוהה
תזוזה רבה למעלה ולמטה ללא תלות במאפייני רקע שעלולים לפגוע בתזוזה, כגון: מצב סוציו אקונומי, מקום מגורים, מגדר, שיוך אתני ועוד.

מוביליות נמוכה
תזוזה מועטה למעלה ולמטה. דור הילדים דומה לדור ההורים - "רצפה/תקרה דביקה".